Spoorbielzen stinken! Utrecht, 3 November 2020

Even een misverstand de wereld uit helpen.

Sinds 2006 mogen er geen behandelde (creosoot) spoorbielzen meer worden toepast. De onbehandelde Eiken dwarsliggers worden ingekocht in België. De meeste dwarsliggers worden gebruikt om wissels in het spoor in levensduur te verlengen. Wanneer de wissels vrij komen, wordt het hout gesorteerd op behandeld en onbehandelde dwarsliggers. De dwarsliggers die wij gebruiken voor onze vloeren zijn absoluut onbehandeld en ruiken heerlijk naar schoon eikenhout!

DSC_0026 copy.jpg
 

Circulair thuiswerken

De manier waarop we werken, is blijvend veranderd. Voor veel mensen is thuiswerken nu de standaard. Reden om te zorgen voor een goede thuiswerkplek die naadloos in je interieur past.

Bij het ontwerpen van interieurs, maken wij een vertaling van jouw identiteit naar de fysieke werkomgeving. Voor een interieur dat functioneel is en qua uitstraling bij je past.

Het Groene Kabinet werkt zoveel mogelijk met lokale materialen, producten en bouwers.

Bel of mail ons nu om vrijblijvend te bespreken wat we voor jouw interieur kunnen betekenen! www.groenekabinet.nl

#moodboard #circulaireeconomie #circulairdesign #thuiswerken #office #kantoor #werkplek #sustainable #biobased #homeoffice

Circulair thuiswerken.jpg

Eindhoven, 19 Oktober 2019

Dutch Design Week

Yesterday I joined the Dezeen talk hosting Hester van DijkThomas M. Rau and Marco Vermeulen. I want to share a some things they said that resonate with me because I am working on product innovations and am confronted with the same issues as they are.

Hester : 'We need forward thinking and daring cliënts and suppliers. Our whole economy is focussed on selling stuff and making new stuff and selling it again and discarding everything. But the whole system should be changed and we should find a way to accept the value of materials as they are.'

Thomas : 'Circularity = To make everything that is finite, infinite available.

Screen Shot 2019-10-20 at 22.32.09.png

Venlo, 27 Juni 2019

Positieve resultaten:

Gisteren heb ik weer een dag staan testen in de R&D van Ecor samen met Erik de Knoop van DSM NIAGA. We hebben opnieuw de houten toplaag op de Ecor gelijmd en deze keer met goed resultaat! Helaas kan ik de details hier niet delen, maar we zijn op de goede weg!

IMG_0854 copy.jpg

Utrecht, 29 Mei 2019

Looizuur:

Tannine is een verzamelnaam voor bepaalde chemische verbindingen. Tannines zijn polyfenolen. De stoffen zijn van invloed op de smaak, kleur en structuur van onder andere wijn en thee. Ook in hout (onder andere eik) en vruchten (onder andere kweepeeravocadokaki) en galappels zit tannines. Blauwzwarte verkleuringen in het hout zijn het gevolg van de reactie tussen oxide en het looizuur (Tannine).

De naam stamt van het Latijnse tannare, dat looien betekent, een procedé waarmee leer wordt gemaakt van huiden.

Omdat door de roestige schroeven waarmee de spoorstaven aan de bielzen vast zaten blauwe vlammen in het hout zijn ontstaan kijk ik of het mogelijk is een stoppasta te maken van eiken schuurstof geweekt in water met een stuk roestig ijzer erbij. En jawel! Het wordt al snel blauw. Na nog een paar dagen bijna zwart.

IMG_0136.JPG

Loosbroek, 2 Mei 2019

Hybride vloertegels:

Omdat we ons in een transitiefase naar een circulaire economie bevinden neem ik de tijd om rustig door te ontwikkelen.

Hier zie je de hybride No Waste Simplex vloertegel de schuurmachine in rollen. Deze tegel is en blijft modulair. Hij wordt zwevend gelegd en dmv een kliksysteem gefixeerd. Zo kan hij voor bepaalde tijd worden gebruikt en weer worden ingezet op een nieuwe locatie. De toplaag is gemaakt van geoogst hout uit Urban mining.

IMG_9894.JPG

Venlo, 15 April 2019

Prototyping:

Vandaag maken we de eerste tests bij Ecor Europe om te zien of het idee om op grondstoffen niveau circulaire vloertegels te maken - met Ecor als drager en circular adhesive van DSM NIAGA - ook echt werkt. Wat blijkt? Het werkt! En dan voornamelijk het hout.

We geven niet op. De ene houtsoort krimpt nu eenmaal meer dan de andere wanneer hij flink wordt verhit.

IMG_9556.JPG

Utrecht, 26 Maart 2019

Er gaat ook weleens iets mis:

Gisteren ontving ik een pakketje. Opgewonden maakte ik het open, want ik wist wat erin zat: Driehoeken. Gezaagd voor mij van resthout uit een timmerfabriek. Ik stuurde wat oefenmateriaal naar een sociale werkplaats waar re-intergreerders aan het werk zijn, zodat ze mij konden laten zien hoe precies zij konden werken. De vloer mag dan van gebruikt en restmateriaal gemaakt worden, maar hij moet wel rete-strak worden! Ik legde snel de driehoeken tegen elkaar aan om te zien of er geen kieren tussen zouden zitten. Maar helaas, 1 à 2 millimeter verschil maal 3 zorgde voor een flinke kloof.

Op naar de volgende testlocatie!

8d59b8ae-66a7-4574-8070-9dfc701a59e9.jpg

Utrecht, 22 Maart 2019

Op naar het zuiden; Loosbroek en Heeschwijk - Dinther:

Samen met een vriend die me komt helpen met het sjouwen van de bielzen van Prorail vertrek ik ontspannen laat uit Utrecht. We zijn welkom in Loosbroek bij Herso als op Vrijdag om 13.00 de werkdag voorbij is.

We beginnen direct met het schoonmaken van de bielzen; Gaten uitboren, stalen beslag loswrikken, roest krabben. Dan zijn ze schoon en mogen ze door de metaaldetector en de vandikte bank, op de aanhanger en op naar Heeschwijk - Dinther!

Bij Bart Beugt ligt de eerste biels al gezaagd en wel op ons te wachten. De plakken hebben prachtige blauwe ‘vlammen’ van het blauw uitgeslagen looizuur. De andere 5 bielzen laten we achter, in afwachting van de volgende zaagronde en de daarop volgende droogfase in de droogkamer. Geduld is een schone zaak.

Herso.nl Beugt.nl

Utrecht, 27 Februari 2019

Bezoek aan Frank Pouwer Historische bouwmaterialen:

Vandaag reed ik naar Doorwerth. In een bocht van de Nederrijn bevind zich in een oude vlamoven steenfabriek uit 1928 het indrukwekkende bedrijf van Frank Pouwer. Hectaren met gebruikt hout. Grote stapels oud eiken en grenen balken, planken, wagondelen en vloeren liggen er opgestapeld. Uit Frankrijk, België en andere windstreken van Europa.

Ik krijg ondanks mijn onaangekondigd bezoek een goede kop koffie en een uitgebreide rondleiding van Freek. Hij laat me het terrein, de loodsen met opgeslagen hout en de werkplaatsen zien. Ik ben diep onder de indruk en val met mijn neus in de boter; Frank komt terug van een extern bezoek en laat me hoogstpersoonlijk nog even wat snufjes en bijzonder hout zien. Daarna laat ie me mijn naam en telefoonnummer op een kuub verzaagd beuken en eiken zetten. Ik mag het hebben om te gebruiken voor mijn prototype van de No waste Simplex vloer. Hij vind het een mooi initiatief en wil me graag een handje helpen.

Bedankt Frank!

frankpouwer.nl

Pouwer.jpg
 

Utrecht, 04 Februari 2019

Bielzen zagen in Brabant:

Vanmiddag rijd ik met welgeteld 1 biels richting Herso. Het bedrijf van Circulair houtbewerker Rik Ruigrok in Loosbroek. Deze biels haalde ik Vrijdag op bij Railpro in Hilversum. Dit alles ten behoeve van een test en prijsbepaling van het schoonmaken en verzagen van 1 biels. Het hout gaat gebruikt worden als toplaag van een No waste vloertegel gemaakt van oud wisselhout ‘Spoors materiaal’ zoals de vakkundigen het noemen.

Rik laat mij zien hoe ik alle roest van de schroeven waarmee de biels aan de spoorstaven vast zat moet verwijderen. Er zitten kiezels en hier en daar een verloren spijker in het hout. Dan gaat de biels door de metaaldetector die gemaakt is voor de voedingsindustrie, en pas dan is ie klaar voor de vandikte bank. Hiermee gaat er rondom een laag van de beschadigde buitenkant af en openbaart zich de binnenkant van het hout. Vol met blauwe vlammen. Prachtig! Dat komt van de oxide. De tannines slaan hier blauw van uit. Ik zie meteen dat ik dit hout niet wil verwerken tot kleine driehoekjes. Dit hout vraagt om een heel andere benadering. Grote ruiten of vierkanten denk ik, die de breedte van de balk respecteren.

Daarna breng ik de biels 5 minuten verderop naar Heeschwijk - Dinther waar Bart Beugt de biels in ontvangst neemt. De biels zal hier worden verzaagd tot plakken van 1 centimeter, en daarna de droogkast in gaan. Pas als het hout droog is kunnen we verder met het maken van de vloerdelen.

Binnenkort gaat de rest van de bielzen voor een prototype van 10m2 richting Loosbroek en reis ik er een dag later achteraan om ze klaar te maken voor het zagen.

Dank voor je eindeloze geduld Rik!

herso.nl