FLexibele indeling

CEREMONIERUIMTE

De uitdaging en dus ook het uitgangspunt in deze aula was de akoestiek. Met een nagalm van vier seconden was het onmogelijk een gesprek te voeren in de ruimte. Omdat we de oude terrazzovloer in ere wilden herstellen moesten er andere akoestische oplossingen komen dan een zachte vloer.

Van Hollands wolvilt bedacht ik smockwerk tegen de muren. In de nissen kwamen akoestische banken. In de twaalf meter hoge koepel hangt nu een ‘akoestisch lichtmobile’ dat de ruimte verlicht en de klassieke koepel voorziet van een interessant abstract vormenspel.

Akoestisch lichtmobile

SNIJRESTEN

De meubelindustrie produceert dagelijks tonnen restmateriaal. Hiervan is een klein deel verwerkt tot dit akoestische kunstwerk. De vormen zijn door Coolloo gecoat met eiken zaagsel - ook een reststroom uit de industrie - waardoor er cohesie in het totaalbeeld ontstaat. Het kale meubelschuim heeft alle kleuren van de regenboog. (zie afbeelding)

De vormen bewegen door de luchtstroom zachtjes in de ruimte waardoor een bijzonder spel met het klassieke relief in de koepel ontstaat.

Het mobile is uitgewerkt en gemaakt door Jop Erken en Vincent Schoutsen van Het Uitvindersgilde.

RUST & privacy

ontvangst

FAMILIEKAMER

In de linker vleugel bevindt zich nu de familiekamer. Onderdeel van de opdracht was het inpassen van een professionele keuken en sanitair met een mindervaliden toilet binnen de muren van dit gebouw.

Ik heb de benodigde extra functionele ruimtes - de zichtlijnen en vormen van het gebouw volgend - weten te passen in de bestaande vleugels.

Detaillering

oplossingen

WELKOM

De bezoekersruimte bevindt zich in de rechter vleugel van het gebouw. Hierin paste ik een sanitair blok met een mindervaliden toilet.

Dit blok baant zich een weg richting de hal om de monumentale architectuur heen waardoor deze intact blijft en er een helder contrast ontstaat tussen bestaand en nieuw.

De vintage verlichting maakt een verbinding in een strakke diagonaal door de ruimte.

TACTILITEIT

De omlijsting van de deuren heeft een lijnenspel dat is doorgezet in de akoestische banken en het wolvilten smockwerk.

De originele terrazzovloer die we ontdekten is hersteld met gebruik van Kintsugi - de Japanse kunst van het repareren van gebroken keramiek met goudkleurige lak.

In de familiekamer een schilderij van culemborgse kunstenaar Rop Philippi.

 
 

MULTIFUNCTIONEEL

Om de ruimte ook in te kunnen zetten voor andere evenementen heb ik banken bedacht die opgesteld kunnen worden als picknicktafel voor een buffet, maar die ook een comfortabele zitplaats bieden tijdens een ceremonie. Het ontwerp van deze banken is van Eelco Schouten tevens de ontwerper van de circulaire Kaïros bank.

De buffetkar kan worden geprepareerd in de keuken die in de familiekamer staat. Wanneer de gasten naar buiten gaan kan de kar worden uitgereden naar de familiekamer of naar de aula.

Nisbanken

ORGANISCH VERSUS KLASSIEK

Als contrast met de klassieke vormgeving van het gebouw heb ik ronde en organische vormen toegepast in alle nieuwe onderdelen. Daarnaast heb ik veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen.

De banken zijn allemaal verschillend. Daarnaast zijn ze over de radiatoren heen geplaatst waardoor ze warm en comfortabel aanvoelen. Ze nodigen uit om aan te raken.

Aan de achterkant van deze banken is een dikke laag isolatiemateriaal van oude jeans bevestigd waardoor geluid geabsorbeerd wordt.

De banken zijn uitgewerkt en gemaakt door Jop Erken van Het Uitvindersgilde.

fotografie: Pip Erken


Voor en na