Utrecht, 26 Maart 2019

Er gaat ook weleens iets mis:

Gisteren ontving ik een pakketje. Opgewonden maakte ik het open, want ik wist wat erin zat: Driehoeken. Gezaagd voor mij van resthout uit een timmerfabriek. Ik stuurde wat oefenmateriaal naar een sociale werkplaats waar re-intergreerders aan het werk zijn, zodat ze mij konden laten zien hoe precies zij konden werken. De vloer mag dan van gebruikt en restmateriaal gemaakt worden, maar hij moet wel rete-strak worden! Ik legde snel de driehoeken tegen elkaar aan om te zien of er geen kieren tussen zouden zitten. Maar helaas, 1 à 2 millimeter verschil maal 3 zorgde voor een flinke kloof.

Op naar de volgende testlocatie!

8d59b8ae-66a7-4574-8070-9dfc701a59e9.jpg

Utrecht, 22 Maart 2019

Op naar het zuiden; Loosbroek en Heeschwijk - Dinther:

Samen met een vriend die me komt helpen met het sjouwen van de bielzen van Prorail vertrek ik ontspannen laat uit Utrecht. We zijn welkom in Loosbroek bij Herso als op Vrijdag om 13.00 de werkdag voorbij is.

We beginnen direct met het schoonmaken van de bielzen; Gaten uitboren, stalen beslag loswrikken, roest krabben. Dan zijn ze schoon en mogen ze door de metaaldetector en de vandikte bank, op de aanhanger en op naar Heeschwijk - Dinther!

Bij Bart Beugt ligt de eerste biels al gezaagd en wel op ons te wachten. De plakken hebben prachtige blauwe ‘vlammen’ van het blauw uitgeslagen looizuur. De andere 5 bielzen laten we achter, in afwachting van de volgende zaagronde en de daarop volgende droogfase in de droogkamer. Geduld is een schone zaak.

Herso.nl Beugt.nl

Utrecht, 27 Februari 2019

Bezoek aan Frank Pouwer Historische bouwmaterialen:

Vandaag reed ik naar Doorwerth. In een bocht van de Nederrijn bevind zich in een oude vlamoven steenfabriek uit 1928 het indrukwekkende bedrijf van Frank Pouwer. Hectaren met gebruikt hout. Grote stapels oud eiken en grenen balken, planken, wagondelen en vloeren liggen er opgestapeld. Uit Frankrijk, België en andere windstreken van Europa.

Ik krijg ondanks mijn onaangekondigd bezoek een goede kop koffie en een uitgebreide rondleiding van Freek. Hij laat me het terrein, de loodsen met opgeslagen hout en de werkplaatsen zien. Ik ben diep onder de indruk en val met mijn neus in de boter; Frank komt terug van een extern bezoek en laat me hoogstpersoonlijk nog even wat snufjes en bijzonder hout zien. Daarna laat ie me mijn naam en telefoonnummer op een kuub verzaagd beuken en eiken zetten. Ik mag het hebben om te gebruiken voor mijn prototype van de No waste Simplex vloer. Hij vind het een mooi initiatief en wil me graag een handje helpen.

Bedankt Frank!

frankpouwer.nl

Pouwer.jpg
 

Utrecht, 04 Februari 2019

Bielzen zagen in Brabant:

Vanmiddag rijd ik met welgeteld 1 biels richting Herso. Het bedrijf van Circulair houtbewerker Rik Ruigrok in Loosbroek. Deze biels haalde ik Vrijdag op bij Railpro in Hilversum. Dit alles ten behoeve van een test en prijsbepaling van het schoonmaken en verzagen van 1 biels. Het hout gaat gebruikt worden als toplaag van een No waste vloertegel gemaakt van oud wisselhout ‘Spoors materiaal’ zoals de vakkundigen het noemen.

Rik laat mij zien hoe ik alle roest van de schroeven waarmee de biels aan de spoorstaven vast zat moet verwijderen. Er zitten kiezels en hier en daar een verloren spijker in het hout. Dan gaat de biels door de metaaldetector die gemaakt is voor de voedingsindustrie, en pas dan is ie klaar voor de vandikte bank. Hiermee gaat er rondom een laag van de beschadigde buitenkant af en openbaart zich de binnenkant van het hout. Vol met blauwe vlammen. Prachtig! Dat komt van de oxide. De tannines slaan hier blauw van uit. Ik zie meteen dat ik dit hout niet wil verwerken tot kleine driehoekjes. Dit hout vraagt om een heel andere benadering. Grote ruiten of vierkanten denk ik, die de breedte van de balk respecteren.

Daarna breng ik de biels 5 minuten verderop naar Heeschwijk - Dinther waar Bart Beugt de biels in ontvangst neemt. De biels zal hier worden verzaagd tot plakken van 1 centimeter, en daarna de droogkast in gaan. Pas als het hout droog is kunnen we verder met het maken van de vloerdelen.

Binnenkort gaat de rest van de bielzen voor een prototype van 10m2 richting Loosbroek en reis ik er een dag later achteraan om ze klaar te maken voor het zagen.

Dank voor je eindeloze geduld Rik!

herso.nl